Cupgeneral Johan Sandstöm & André Samuelsson, SISU idrottsutbildarna Norrbottens idrottsförbund
1 av 2
Cupgeneral Johan Sandstöm & André Samuelsson, SISU idrottsutbildarna Norrbottens idrottsförbund. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
Johanna Nordenstam
2 av 2
Johanna Nordenstam. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.

Armécupen i Boden – första hockeycupen med fokus på värdegrund

3:21 min

Armécupen i Boden, som spelas under helgen, siktar på att bli en hockeycup utan negativa, hårda ord på läktaren.

Ishockeyn har ett viktigt jobb att göra när det handlar om attityder på planen, i båset, i omklädningsrummet och inte minst på läktaren bland föräldrar - det menar Sisu Idrottstubildarna vid Norrbottens idrottsförbund, där André Samuelsson är idrottskonsulent.

Som ett led i utbildningsarbetet han bedriver gentemot föreningar och föräldrar finns en Värdefullt-stämpel. För att ett arrangemang ska förtjäna denna stämpel krävs till exempel att föreningen ser till att det finns publikvärdar, som kan stävja eventuellt hårt språkbruk och otyglade känslor på läktaren. Hockeymamman Johanna Nordenstam ska vara just en sådan publikvärd under cupen och menar att det är positivt att det finns riktlinjer från Norrbottens Idrottsförbund.

- Även om de flesta föräldrar är positiva på läktaren finns det ibland ett beteende som inte är roligt och det är bra att det finns riktlinjer kring hur man ska agera då.

Cupgeneralen Johan Sandström tycker att Värdefullt-stämpeln på cupen går i linje med Boden hockeyförening och föreningens så kallade "röda tråd" som handlar om att ge så många spelare som möjligt chans att utvecklas på sina premisser.

- En ingrediens till att sporten tappar utövare kan vara den resultatorienterade tuffhetskulturen som många associerar till sporten och inte alla gillar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista