Tomas Josefsson. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Tomas Josefsson, divisionschef vid Folktandvården. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Pensionerad personal lämnar hål i tandvården

1:49 min

Arvidsjaur och Arjeplog är exempel på kommuner som inte drabbats lika hårt av tandläkarbristen som till exempel Boden och Luleå.

Det behövs ytterligare nästan 300 tandläkare i Sverige. I Norrbotten behövs uppåt 25 nyrekryteringar i Folktandvårdens verksamhet och då särskilt till Boden och Luleå där situationen är en annan i dag jämfört med tidigare.

– Vi har varit vana vid att det har varit lätt att få tandläkare till kustorterna, säger Tomas Josefsson, divisionschef.

Speciellt med tandläkarkrisen är att städerna, som vanligen har lättare än glesbygd att locka arbetskraft, nu har det riktigt kämpigt.

Det beror på att klinikerna i kustområdet har många pensionsavgångar samtidigt. På andra håll i länet finns en större åldersspridning bland personalen.

– De yngre har jobbat i inlandet och vid de mindre klinikerna och så är det även i dag, säger Tomas Josefsson.

Några nya tandläkare är på väg in i verksamheten i Luleå, men enligt Tomas Josefsson står tandvården generellt inför en långvarig brist på kompetens. Det är också något som Socialstyrelsen varnade för, redan för drygt tio år sedan.

– Andelen äldre växer dramatiskt snabbt och de har tänder i dag, de behöver mycket tandvård. Mängden människor som behöver tandvård ökar kraftigt men mängden som jobbar med tandvård ökar inte, säger han.

För Folktandvården i Norrbotten har lösningen länge varit satsningar på rekrytering av tandläkare från andra länder. Men den möjligheten begränsades när Socialstyrelsen 2016 skärpte språkkraven för vårdpersonal från andra EU-länder.

– Det vi kan hoppas på är att man återgår till de gamla språkreglerna för utlandsrekryterad personal, säger Tomas Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista