Contortatall.
1 av 2
Contortatall. Foto: Maria Viklands
Anders Lindkvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
2 av 2
Anders Lindkvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson/SR

Högproducerande contorta planteras ännu

1:46 min

Det finns för och nackdelar med den främmande contortatallen som aldrig helt lämnat svenska skogar.

Under flera årtionden har den nordamerikanska snabbväxande contortatallen varit stark ifrågasatt i dom svenska skogarna. Men idag planeras en hel del contorta.

– Den planteras och sås ganska frekvent, den har egentligen aldrig varit helt bort, Men det blir fina skogar av denna också, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Stora ytor av misslyckade planteringar var en av anledningarna till att Nordamerikanska contortans popularitet dalade. Under några år planterade den på alla slags hyggen. Marker i många fall som inte var rätt lämpade.

Det användes även tvivelaktiga metoder vid planteringarna. Något som ledde till att stora arealer av contortaplanteringar aldrig blev några brukbara skogar.

Men med rätt sorts fröer till rätt skog så finns det en del fördelar med contorta.

– Den är högproducerande den ligger på mellan 30 och 40 procent i högre virkesproduktion än den inhemska tallen, säger Anders Lindqvist.

Men det finns en dl nackdelar, bland annat för rennäringen då de mesta av laven försvinner, dom täta skogarna är även negativt för den biologiska mångfalden, risken för spridning och utkonkurrerande av inhemsk tall är andra nackdelar.

Senaste riksskogstaxeringen visade på att det finns runt 91 000 hektar contorta planterat i länet. Men det finns en annan fördel i tider då sjukdomar som knäckesjuka och törskatesvamp sprider sig i skogarna.

– Den verkar klara sig bättre mot svampangrepp än den svenska tallen, säger Anders Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".