Marianne Kortesoja och Oskar Gyllenbåga från Älvsby Parasport
Marianne Kortesoja och Oskar Gyllenbåga från Älvsby Parasport. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.

Idrottare från Älvsbyn kan få fint pris

1:17 min

Två av de tjugo nominerade till Svenska Parasportgalan kommer från Älvsby Parasport. Galan är för idrottare med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning.

Söndagen 28 januari är det dags för Svenska Parasportgalan och på plats kommer Marianne Kortesoja och Oskar Gyllenbåga från Älvsby Parasport att vara eftersom de är nominerade till årets ledare respektive årets prestation inom Special Olympics.

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 18 olika idrotter. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Längdskidåkaren Oskar Gyllenbåga i Älvsbyn är såklart nöjd över nomineringen till årets prestation inom Special Olympics.

– Det har varit roligt sen jag blev nominerad. Det bästa med skidåkningen är att man får åka och njuta, säger Gyllenbåga som flyttade till Älvsbyn från Borås för längdskidåkningens skull.

Hans tränare Marianne Kortesoja gled in på ett bananskal i parasporten för drygt fyra år sen men nu upptar det en stor del av hennes liv.

– Man kan säga att det är ett fritidsintresse som har tagit över mina vintrar, skrattar Kortesoja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista