Niklas Liljebäck jobbar för att rädda fjällgåsen.
Niklas Liljebäck. Foto: Lena Näslund

En katastrof för fjällgässen på norsk sida

2:27 min

Projektet att rädda den akut hotade fjällgåsen har i år ett mellanår. Det visar en sammanställning av det gångna årets häckningsresultat.

– Det ser väl ut som det är lika antal som innan häckningen i år. Vi har förlorat någon men det har tillkommit några, säger Niklas Liljebäck som är projektledare för projekt Fjällgås.

Fjällgåsen som förekommer ytterst fåtaligt i de nordligaste delarna av Skandinavien. Häckningsområdet har alltsedan 1940-talet successivt minskat och den nuvarande utbredningen är begränsad till ett områden i Sibirien och i Arjeplogsfjällen. Men även i norska Finnmark där årets häckning var en katastrof.

– Dom fick tyvärr riktiga vinterförhållanden i början av häckningssäsongen och där förlorade ,man en del fåglar och har bara fått fram en unge, säger Niklas Liljebäck.

För fem år sen var det endast ett 40-tal fåglar som häckade i våra fjäll. Det som gjorts under senare år är att fjällgäss uppfödda i fångenskap släppts ut för att ansluta till den vilda populationen. Något som gett resultat och Niklas Liljebäck har förhoppning om att näst års häckning ska det dyka upp ytterligare några gäss.

Idag är fjällgässen klassad som akut hotad. För att gå från gränsen till utrotning till en livskraftig stam behöver dom framförallt bli fler.

– Vi skulle önska minst 100 häckande par. Vi skulle gärna se att dom häckade på fler ställen än som nu i samma fjälldal, vilket gör dom extra sårbara. Säger Niklas Liljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".