Kungsörn. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
1 av 2
Kungsörn. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.
2 av 2
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Billigare metod att inventera kungsörn testas i Norrbotten

1:55 min

En helt ny metod att inventera kungsörn ska testas i Norrbotten. Metoden kallas intensivinventering och ska nu testas i två områden.

– Det här är ett sätt att få ett resultat och intensivområden är grunden istället för en totalinventering. Att totalinventera 260 kungsörnsrevir är kostsamt, säger Kjell Sundvall som är chef på länsstyrelsens fältenhet.

I år ska det göras en vanlig inventering av samtliga kungsörnsrevir. Men samtidigt ska det alltså göras en så kallad intensivinventering. Det ska ske i två områden, ett inne i Sarek och ett mellan Jokkmokk och Gällivare.

– Det innebär att det finns runt 15 revir inom varje intensivområde som kontrolleras flera gånger, även med blodprover på ungar, säger Kjell Sundvall.

Efter att metoden testats i Norrbotten ska det tas beslut om och hur den här metoden ska användas framöver. Utomlands används den redan med framgång.

– Den används i Norge och har visat sig fungera bra, säger Kjell Sundvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista