Anders Holmlund, polis i Arjeplog, med det nya elchockvapnet.
Anders Holmlund, polis i Arjeplog, med det nya elchockvapnet. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Polis om nya elchockvapnet: Det kommer att rädda liv

2:05 min

Det nya elchockvapnet som testas av polisen är ett efterlängtat hjälpmedel bland poliserna i yttre tjänst.

– Den fyller ett glapp mellan pepparsprayen och vårt tjänstevapen, säger Anders Holmlund som är polis i Arjeplog.

I runt 40 år har Anders Holmlund jobbat som polis i yttre tjänst, i Stockholm, Luleå och de senaste 20 åren i Arjeplog. Det finns tillfällen under den här tiden som han skulle haft stor nytta av ett elchockvapen.

– Jag har använt pepparsprayen vid ett antal tillfällen, det finns tillfällen som lett till handgemäng, där elchockvapnet skulle ha varit bra. Hur många gånger lite svårt att säga, men att det skulle ha varit bra att ha, absolut, säger Anders Holmlund.

Även om elchocken är ofarlig så finns det tillfällen då polisen inte bör använda de nya vapnet. Det är på höga höjder och där personen dränkt in sig i brännbara vätskor. Men det är inte bara vid hotfulla situationer som de nya elchockvapnet kommer att göra nytta.

– Självmordsbenägna människor som är på väg att göra något dumt. Men vi ser det som en livräddare som kommer att minska det dödliga våldet. Förut om jag blev angripen med vapen så var det tjänstevapnet och skjuta angriparen, nu kan jag använda elchockvapnet och sänka förövaren med de, säger Anders Holmlund.

700 poliser har utbildats i det nya elchockvapnet.  I två år ska försöken pågå och sen utvärderas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".