Lars Vikström, ansvarig för teknik och affärsutveckling på LKAB specialprodukter.
Lars Vikström, ansvarig för teknik och affärsutveckling inom specialprodukter på LKAB. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

LKAB: Järnmalm i asfalt kan förenkla vägarbeten

1:56 min

Järnmalmens förmåga att absorbera mikrovågor ser ut att bli en ny affärsidé för gruvjätten LKAB.

Just nu håller gruvföretaget LKAB på göra försök med magnetit och mikrovågor för att värma olika material.

– Vi har börjat med att titta på hur vi kan använda den här tekniken på asfaltssidan, hur man kan använda det för att värma olika asfaltprodukter, både gjutasfalt och återvunnen asfalt, säger Lars Vikström, ansvarig för teknik- och affärsutveckling i division specialprodukter på LKAB.

Idag är det oftast fossila bränslen som används för att få upp asfalten till dom runt 150 graderna som krävs. Att behandla dagens asfalt med mikrovågor har ingen effekt. Däremot om det skulle finnas några procent magnetit i massan så absorberar materialet mikrovågorna och blir varm. Försök är gjorda med framgång och fördelarna är flera.

– Det går att kontrollera temperaturen bättre, det innebär att man slipper den överhettning som ger mycket rök, vilket ger arbetsmiljömässiga fördelar, säger Lars Vikström.

Det rör sig om små mängder järnmalmfines som krävs för att få material att absorbera värme med hjälp av mikrovågor. Men med tanke på hur mycket asfalt som läggs i världen så rör det sig om enorma mängder.

– Potentialen finns, hur stor den här affären blir i framtiden är alldeles för tidigt att svara på. Men vi hoppas på det, säger Lars Vikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista