Platsen viktig för identiteten

2:04 min

Platsen är så viktig för människors känslor, kultur och identitet så att beslutsfattare borde ta mer hänsyn vid exempelvis gruvetableringar, menar Roine Viklund, historiker vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna har intervjuat personer vid de konflikter som uppstått vid tänkta gruvetableringar i Kallak i Jokkmokks kommun, Rakkuri vid Kiruna och Rönnbäcken i Västerbotten. När det blir förändringar av miljön så kan många känna att ens levnadsvillkor förändras på ett fundamentalt plan, oavsett om de är för eller emot en gruvetablering.  

– Man använder argument som rör platsens historia för att få mer legitimitet för sin ståndpunkt.

Eftersom människor påverkas på ett djupt plan av markanvändningsprocesser anser han att beslutsfattare behöver ta mer hänsyn till helheten än vad som gjorts.

– Ett viktigt sätt är att man låter människor komma till tals tidigare i processer och att till exempel sakägarbegreppet undersöks. Det måste finnas en lyhördhet från staten, företagen och också människor sinsemellan till att ta hänsyn till varandra, säger Roine Viklund, ämnesansvarig för historia på Luleå tekniska universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista