Oklart när Valjakkala ska utlämnas till Finland

Trippelmördaren Juha Valjakkala, som greps i Piteå igår, har förts till häktet i Luleå. I polishuset har man idag haft ett möte för att diskutera hur man rättsligt ska gå till väga i det här fallet.
Valjakkala är dömd till livstids fängelse för att ha mördat tre personer i Åmsele 1988 och straffet ska avtjänas i Finland. Polisen har under förmiddagen haft en diskussion med åklagare Mikael Lundkvist och nu väntar de på besked från finska kollegor. Frågan är om Finland kommer att begära att Juha Valjakkala och hans hustru utlämnas till Finland. Valjakkala befinner sig olagligt i Sverige och är efterlyst efter att han rymt från fängelset under en obevakad permission. Polisens enhet för utlämningsärenden i Stockholm har skickat en begäran till Finland och vill veta hur det ska bli med utlämning, men än har inte något besked kommit, säger Ivan Wikström vid länskrimininalen i Luleå. Juha Valjakkala sitter nu anhållen för att olagligt uppehålla sig i Sverige och för bland annat tillgrepp av bilar, men han kommer sannolikt inte att häktas i Sverige för de brotten. I stället vill åklagaren så snabbt som möjligt få paret utlämnat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista