Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Utskrivningen av antibiotika minskar – men fortfarande långt ifrån målen

2:01 min

Region Norrbotten nådde inte det nationellt utsatta målet om att begränsa utskrivningarna av antibiotika under 2017.

Målsättningen är att inte skriva ut fler än 250 recept för antibiotikakurer per tusen invånare. Tanken är att förhindra att en utbredd resistens utvecklar sig bland befolkningen eftersom det skulle innebära att alla personer undan för undan skulle utsättas för tåligare, och farligare, bakterier.

– Man ska alltid komma ihåg att det är ett tveeggat svärd, antibiotika. Det är en jättebra medicin som räddar liv på folk när det behövs. Svåra infektioner kan botas med antibiotika. Men används antibiotika i onödan så påverkar det vad vi kallar för normalfloran på huden och i tarmen, säger Anders Nystedt som är smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus.

I Norrbotten skrevs 295 recept antibiotika per tusen invånare i fjol. Det är en minskning med tre procent från året innan. Anders Nystedt säger att läkare måste bli mer restriktiva med att rekommendera antibiotika, men tror också att målet till slut kommer att uppnås.

– Vi ska komma ihåg att Norrbotten är långt ifrån sämst. Det finns många regioner som skriver ut betydligt mer antibiotika än vad vi gör. Vi ligger på plus-sidan, vi är bättre än genomsnittet. Det är av godo för samhället och för individen att slippa få antibiotika när det inte behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".