Thomas Tillberg, ombudsman på Synskadades Riksförbund i Luleå.
1 av 3
Thomas Tillberg, ombudsman på Synskadades Riksförbund i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Möte mellan LLT och Synskadades Riksförbund i Luleå.
2 av 3
Möte mellan LLT och Synskadades Riksförbund i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
Teknikchefen Torbjörn Niemi, marknadschefen Anna Kowal och trafikchefen Stefan von Below var med på mötet med de synskadade.
3 av 3
LLT:s teknikchef Torbjörn Niemi, marknadschefen Anna Kowal och trafikchefen Stefan von Below var med på mötet med de synskadade. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Busshållplatsutrop fortsätter att krångla

2:33 min

Problemen med hållplatsutropen på Luleå lokaltrafiks bussar är fortfarande inte lösta – trots att klagomål funnits i flera år.

Bekymren har dock minskat något efter att Synskadades Riksförbund och bussbolaget gemensamt i somras genomförde en teståkning, men högtalarvolymen på utropen varierar fortfarande. 

Ombudsmannen för de synskadade i Luleå, Thomas Tillberg, kan bara beklaga att många säkert undviker bussresande på grund av det här. 

– Känner man sig inte säker, vad är det för buss som kommer: är det en sån som det funkar i eller inte? Då tar jag ju inte det, utan då väljer jag ju nåt som jag vet fungerar säkert för min del.

Nästan tjugo medlemmar i Synskadades lokalförening i Luleå och ett par andra handikappföreningar har samlats för att den här eftermiddagen få träffa tre LLT-chefer, som radar upp sig på den enda sidan av möteslokalen.

Tillgänglighet är en viktig fråga deklarerar bussbolaget, men det teknikchefen Torbjörn Niemi ändå förklarar för de som samlats, är att högtalarinställningarna i de nyare och de äldre bussarna egentligen inte fungerar ihop i nuläget.

– Får vi det att fungera i de nyaste bussarna, då funkar det inte i de gamla. Så vi har hållit på trolla med det där, lite fram och tillbaka.

Och beskedet till mötet blir en ny slags lägstanivå-inställning på volymen för de automatiska hållplatsutropen ska provas ut, så snart det går nu under vintern. Och att en teknisk lösning för alla bussarna har efterlysts från bolagets sida till leverantören. 

Några av de som åker buss rätt ofta och behöver utropen är Marianne Nordqvist och Anna Kallin, som båda har en synnedsättning.

– Jag är skeptisk till vad de säger, jag tror busschaufförerna sänker, säger Anna Kallin som mest pendlar mellan Porsön och centrum.

– Jag tror inte de får ordning på det förrän de har bytt ut alla bussar, fyller Marianne Nordqvist i.

Teknikchefen Torbjörn Niemi hoppas dock att det ska lösa sig på annat sätt, innan dess.

– Jag skulle säga att det här är en av de mest prioriterade frågorna vi har. Det visar ju inte minst det här mötet, här är vi ju i princip hela ledningen. Så att tillgänglighet är jätteviktigt för oss, vi ska få till det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".