Ännu inga jobb i datacenter i Älvsbyn

3:31 min

I september lovade företaget the Future of Mining 25 nya jobb i Älvsbyn när de etablerade kommunens första datacenter. Men så blev inte fallet.

Företaget som är baserat i Miami i USA sysslar med så kallad bit-mining och hyr in sig i den fastighet som Älvsbyns kommun köp enkom för att locka till sig en datacenteretablering. 

Bengt Strandberg är näringslivschef i Älvsbyns kommun och en av de som slog på stora trumman när nyheten om datacentret släpptes i september. Nu säger han att företagets visioner om 25 anställda innan årsskiftet var alltför optimistiska.

– De har haft amerikanska, snabba planer och verkligheten har väl kommit ikapp dem lite grann. Men vi hoppas att de kommer dit så snabbt som möjligt.

Han säger att inga nya jobb har skapats i kommunen hitintills då det mesta arbetet i Älvsbyn har gjorts av utländsk personal. Trots det, menar Bengt Strandberg, att kommunens investering ska ses på lång sikt - och han har inte gett upp hoppet om att den ska löna sig. 

– Elintensiva industrier kommer att vara en del av framtiden i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista