Trafikdödad kungsörn
1 av 2
Trafikdödad kungsörn Foto: Polisen
Stephen Mc Learnon, nationell planering på Trafikverket.
2 av 2
Stephen Mc Learnon, jobbar med nationell planering på Trafikverket. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Rekordmånga trafikdödade rovdjur

1:38 min

Örnar är de rovdjur som oftast dödas i trafiken.

Trafikverket har nu sammanställt hur många örnar och stora rovdjur som dödas efter vägar och järnvägar under 2017. Det är en dyster utveckling med en stor ökning av antalet påkörningar.

– Det är väldigt många, speciellt när det gäller örnar. Det är när dom äter på trafikdödade djur som dom körs på. Det konstaterar Stephen Mc Learnon som jobbar med nationell planering på Trafikverket.

Förra året var det: 2 järvar, 6 vargar, 12 björnar 33 lodjur och hela 96 örnar som påkörts efter vägar och järnvägar.

Förklaringen till den stora ökningen av påkörda rovdjur har att göra med att fler älgar, renar och rådjur körs på och kadavren lockar till sig rovdjuren.

Därför tas det nu krafttag för att få ner dödstalen bland rovdjur. För att minska påkörning av ren och klövvilt ska viltstängslen rustas upp och kompletteras med nya.

– Vi börjar på Stambanan i Västernorrland och arbetar oss norröver mot Norrbotten. Vi tittar även på Malmbanan speciellt mellan Kiruna och riksgränsen, säger Stephen Mc Learnon.

Ett annat sätt att minska påkörningarna är att få bort kadavren innan dom hinner locka till sig rovdjur och rovfåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".