Stephen McLearnon, nationell planering på Trafikverket.
Stephen McLearnon, jobbar med nationell planering på Trafikverket. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Nu testas nya metoder att minska rovdjurspåkörningar

1:45 min

Under förra året var det många rovdjur och rovfåglar som fick sätta livet till efter vägar och järnvägar. Därför har en rad forskningsprojekt startats för att få ner antalet olyckor.

– Tillsammans med SLU och SJ har vi ett projekt som heter viltsäker järnväg. Där tittar vi på var vi kan ha passager för djur och på olika metoder som skrämmer djuren om det kommer ett tåg, säger Stephen McLearnon som jobbar med nationell planering på Trafikverket.

Ett stängsel format som en stor tratt ska styra djuren till dom tilltänkta övergångarna, speciella mattor ska hindra djuren från att gå in efter spåren och detektorer ska varna tågförarna om det finns djur på övergången – och därutöver ska man testa ljud- och ljussignaler som skrämmer iväg djuren från rälsen om ett tåg närmar sig. 

– Det som är speciellt är att de är i plan. Planskilda övergångar är kostsamma, vi försöker hitta billigare lösningar då det kommer att krävas allt fler såna här övergångar i framtiden, säger Stepehen McLearnon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".