Grävmaskin utanför ett villabygge.
Bostadsbygge, arkivbild Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen: Verktygsstölderna svårutredda

1:44 min

Endast ett fåtal av de drygt hundra polisanmälda byggarbetsplatsinbrotten i Norrbotten sen ett år tillbaka är uppklarade.

Stölderna på byggarbetsplatser utförs ofta av både utländska kriminella nätverk och lokala brottslingar.

– De har lite olika syften, med de lokala finns det många gånger en missbruksbild, man finansierar missbruk och skulder. Det vi bedömer är av utländsk inblandning kan vara beställningsjobb som passerar ut ur landet ner till de baltiska länderna och ner mot Europa genom Skåne, säger Mats Lundén, brottsamordnare på polismyndigheten i Norrbotten.

Inbrotten sker ofta på helger och tider när byggarbetsplatsen är stängd, det är lång tid till upptäckt och svårt att hitta spår. Här kan den som upptäcker inbrott hjälpa till säger Mats Lundén.

– Sätt exempelvis en kartong över skoavtryck i marken och försök att spärra av.

Det är också viktigt att märka verktygen, både genom att gravera och genom att använda så kallad märk DNA. Polisen tror också att ett samarbete med byggbranschen vore bra.

– Då tror jag att vi kan nå framgång och börja med att märka grejerna. När och om de dyker upp blir det lättare att härleda till just det företaget eller den målsägare som har blivit av med godset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".