Trots renovering mår personalen dåligt

1:39 min

På universitetet i Luleå drabbas delar av personalen fortfarande av byggnadsrelaterad ohälsa, trots omfattande renovering som pågått i flera års tid. Nu flyttar de till ett annat hus.

– Personalen känner av olika fysiska symptom, kliande ögon, hesa halsar, eksem och utslag av olika slag. Många känner av att de inte kan vistas i våra lokaler tyvärr, berättar Caroline Graeske, som är avdelningschef för lärarutbildningen som är de som sitter i den problemtyngda korridoren i D-huset.

Efter bland annat läckande tak i det som är ett av universitetets ursprungliga byggnader från 1971 hittade man efter undersökningar problem med nyare delar av D-huset.

Mellan åren 2013-2016 har byggnaden renoverats och sanerats. Under den tiden satt personalen på lärarutbildningen i temporära så kallade paviljonger i tre års tid, där det också var problem med bland annat fukt som påverkade måendet.

När de för ett år sedan flyttade tillbaka till det renoverade D-huset skulle de äntligen få en bra arbetsmiljö. Trodde dem. Idag, ett år senare sitter de flesta i ett annat hus och i april ska den aktuella korridoren vara helt tom.

– Det här har pågått under en lång tid, så tyvärr får jag väl säga att många i personalen känner sig ganska uppgivna just nu och försöker ta det hela med ro, säger Caroline Graeske.

Påverkar det utbildningen?
 
– Det försöker vi naturligtvis se till att det inte görs, vi har fina undervisningslokaler på LTU som vi använder. Men det är klart att studenterna har svårare att hitta oss när vi sitter utspridda, säger Caroline Graeske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista