SCA tvingas betala skadestånd

SCA tvingas betala nära 600 000 kronor i skadestånd och retroaktiva ersättningar till fack och anställda i Munksund. Detta därför att företaget i flera år har betalat ut fel löner till en del av de anställda.
Liknande fel har skett vid flera andra pappersbruk i landet, men Pappers avdelning i Munksund är nu först med att kunna presentera en uppgörelse. Det är ett 60-tal anställda i Munksund, som har fått fel lön, och dom får nu dela på 487 000 kronor i retroaktiv ersättning. Företaget ska dessutom betala ett skadestånd till facket på 100 000 kronor. Skälet till skadeståndet är att företaget inte följt det centrala avtal som skrevs 1996. I det sägs att personal som börjar eller slutar sin anställning mitt i en kalendermånad ska ha full månadslön. Men företaget har bara betalat ut lön för de dagar i månaden som personen varit anställd och det har resulterat i lägre lön. Christer Berglund, kassör på Pappers avdelning i Munksund, tror dock inte att företaget avsiktligt gjort fel. Vad facket ska göra med det skadestånd som man nu får, det kan han inte säga än. Men det finns förslag. Ett är att bjuda medlemmarna på några månaders gratis premier i den tandvårdsförsäkring som facket har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista