Akademiska hus: Vi är fullt dedikerade att lösa situationen

2:48 min

Fastighetsägaren Akademiska hus ser allvarligt på att personal på universitet upplever byggnadsrelaterade hälsoproblem av att vistas i vissa delar av huset.

Trots att D-huset genomgått omfattande byggnadsåtgärder och fastighetsägaren Akademiska hus lagt ned drygt 80 miljoner under flera års tid mår personal fortfarande dåligt av att vistas i vissa delar av huset.

Peter Boman, marknadsområdes direktör för Akademiska hus campus Nord, säger att de nu försöker lösa problemen i D-huset.

– Den här frågan är den enskilt viktigaste frågan för oss i Luleå. Vi är fullt dedikerade till att lösa den här situationen.

Mellan åren 2013 och 2016 byttes all ventilation, betongen och tätskikt i taket kollades och D-huset fick nya ytskikt. Åtgärder som kostat drygt 80 miljoner.

Nu har Akademiska hus gjort två oberoende mätningar för att få svar på vad som är fel. Peter Boman säger att de inte vill spekulera i vad som orsakar de kliande ögonen, hesa halsarna och hudutslagen. Men sannolikt är det emissioner, kemiska ämnen som avges från byggnadsmaterialen och hamnar i inomhusluften.

– Vi kan inte hitta att det finns fuktrelaterade problem, det finns vad vi kan se inte heller något problem relaterat till mögel eller den typen av påväxt eller något annat. Utan det som vi upplever och tror är problematiken just nu är sannolikt några ämnen eller nåt ämne som man reagerar på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista