Gustaf Seppelin Solli utanför hovrätten i Umeå.
Gustaf Seppelin Solli utanför hovrätten i Umeå. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Rättegången fortsätter men utan drabbade på plats

2:21 min

Rättegången i hovrätten efter kalkugnsolyckan i Luleå 2011 fortsätter den här veckan med videouppspelning av förhören i tingsrätten, totalt mer än 30 timmar.

Varken åklagare, advokater eller målsägande får vara med när hovrättsförhandlingarna fortsätter, men det stör inte Gustaf Seppelin Solli som fick livshotande skador vid olyckan.

– Nej, inte för det. Jag har ju redan sett alltihop, jag vet ju i stora drag vad som sägs. Jag hoppas bara att rätten lyssnar ordentligt, att det blir nog bra på video, säger han.

Gustaf Seppelin Sollis vittnesmål i tingsrätten i fjol om när frätande kalkånga explosionsartat träffade honom och Johan Löfroth, som senare avled av sina skador, kom från de drabbade.

Advokat Magnus Ericsson är målsägandebiträde till den avlidne 23-åringens familj.

– Video kan aldrig bli precis lika bra som personliga förhör så är det ju. Men en av orsakerna till att man införde det här med videoförhör var att man ville få, att hovrätten ska pröva precis samma bevisning som tingsrätten har gjort.

I tingsrätten fälldes både Nordkalk och den dåvarande platschefen för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, och grovt vållande till kroppsskada. Nu vill de bli friade i hovrätten.

Under kalkugnsrättegången ska domarna vissa dagar titta på videoinspelningar mer än fem timmar. Frågan är om det går att vara koncentrerad så länge.

– Det skulle jag säga är nog mer en vanesak, och i yrket vänjer man sig vid att lyssna till människor, säger Jonas Brodin, erfaren hovrättsdomare.

Så det går att hålla koncentrationen?

– Ja det tycker jag går bra.

Jonas Brodin dömer inte i kalkugnsrättegången.

Advokater och åklagaren kan beställa ljudupptagningar från tingsrätten och Magnus Ericsson tänker lyssna igenom hela rättegången.

– Annars missar jag en del av processen. Det har ju gått ett år sedan senast och det är svårt att komma ihåg allting.

Hovrättsförhandlingen avslutas den 26 april och precis som under den första rättegångsdagen är åklagaren och advokaterna med, då för att hålla sina slutpläderingar, och de behöver inte vara repriser.

– Det är inte alls säkert att mina slutord blir de samma som i tingsrätten.

Då tänker även Gustaf Seppelin Solli vara på plats.

– Det är tanken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista