Sjukvårdspersonal desinficerar sina händer.
Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Personalbrist i välfärden ger utlandsfödda jobb

2:08 min

Utlandsfödda som fyller luckor inom vården, skolan och omsorgen gör att Norrbotten har en av landets högsta sysselsättningssiffror för gruppen.

Norrbotten är ett av de län som har högsta sysselsättningen bland utrikesfödda, visar färska månadssiffror från Arbetsförmedlingen.

Norrbotten ligger på fjärde plats i landet, efter storstadsområden som Stockholm, Uppsala och Västra Götalandsregionen, när det gäller lägst arbetslöshet bland utrikesfödda.

Det handlar i Norrbotten om 20,7 procent av de utrikesfödda i arbetskraften som är arbetslösa, det vill säga ungefär var femte utrikesfödd person som är inskriven på nån av länets arbetsförmedlingar och som därmed varken är i jobb eller i några arbetsmarknadsprogram.

I Västernorrland ligger motsvarande siffran på 32 procent, i Gävleborg på 36 procent, i Jämtland på 29 procent medan Västerbotten hamnar på 21 procent och ligger på sjätte plats i landet.

– Ja, jag tror att det här i grunden är att vi har en bra konjunktur och att vi har ett generationsskifte. Det saknas arbetskraft. Svårigheter att hitta den arbetskraft som behövs inom stora områden som vård och omsorg, konstaterar Timo Mulk Pesonen som är jobbar som analytiker på Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Ser det inte ut så i alla län - i stort sett?

– Norrbotten var lite först in i det här generationsskiftesdelen med stora volymer och en åldrande befolkning, säger han och förklarar att just den kombinationen är det som gjort att arbetsgivarna har haft svårt att få tag i folk.

Arbetslöshet hos utrikesfödda i Norrbotten våren 2018

ARBETSLÖSA UTRIKESFÖDDA
(andelen inskrivna* arbetslösa av den utrikesfödda arbetskraften mellan 16-64 år i Norrbotten)

mars -18
20,7 % 

mars -17
22,7 %

TOTALT ARBETSLÖSA I LÄNET
(andelen inskrivna* arbetslösa i Norrbotten)

mars -18
6,8 %

mars-17
7,4 %

* Inskrivna arbetslösa betyder de som är öppet arbetslösa och kan ta jobb på en gång och även den grupp som söker arbete men som är inskrivna i arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista