Tomas Erkki med snöslungan som är en av sakerna som gör att han kan jobba trots sin funktionsnedsättning.
1 av 2
Tomas Erkki med snöslungan som är en av sakerna som gör att han kan jobba trots sin funktionsnedsättning. Foto: Anna Sunna
Tomas Erkki med Martin Spolander, VD på Kukkolaforsens turist och konferens.
2 av 2
Tomas Erkki med Martin Spolander, VD på Kukkolaforsens turist och konferens. Foto: Anna Sunna

Anpassade arbetsplatser kan ge fler jobb

2:15 min

Tack vare rätt stöd kan Tomas Erkki i Kukkolaforsen arbeta, trots nedsatt funktionsförmåga.

Mer än hälften av de som har en funktionsnedsättning säger att de både kan och vill jobba ifall de får rätt stöd. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån, SCB. 

Trots en stark arbetsmarknad är arbetslösheten bland personer med en funktionsnedsättning högre än bland övriga befolkningen.

För Tomas Erkki är en snöslunga som köpts in med hjälp av stöd från Arbetsförmedlingen en av lösningarna som gör att han kan jobba trots att han fått en nedsatt funktionsförmåga efter två hjärtinfarkter.

– Med spade orkar jag kanske i tio minuter, men med den här kan jag gå i timmar, säger Tomas Erkki.

Martin Spolander, vd vid Kukkolaforsens turist och konferens där Tomas nu har jobbat i fyra år förklarar hur de planerar arbetet i förväg för att Tomas ska orka.

– Framför allt handlar det om att ligga ett steg före tidigare, säger Martin Spolander.

Ifall du inte hade träffat en arbetsgivare som hade gått med på att anpassa arbetet för dig vad hade alternativet varit?

– Det hade slutat med att jag hade suttit i en lastbil och haft en tredje eller fjärde hjärtinfarkt vid det här laget. För man måste försörja sig på något sätt, säger Tomas Erkki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista