Jägarbataljon kan bli jägarregemente igen
1 av 2
Jägarbataljon kan bli jägarregemente igen Foto: TT/TT Nyhetsbyrån
Allan Widman. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
2 av 2
Allan Widman (L). Ordförander riksdagens försvarsutskott. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Försvarsutskottet: Arvidsjaur lämplig ort för ett jägarregemente

2:17 min

Försvarsmakten anser att försvaret måste växa. Det framkommer i en studie som lämnats till regeringen – och det kan komma att betyda mycket för Arvidsjaur.

Försvarsmaktens perspektivstudie Tillväxt för ett starkare försvar, har lämnats till regeringen. I studien vill överbefälhavaren Micael Bydén i princip se en fördubbling av det svenska försvaret fram till 2035.

Personalmässigt skulle det innebära att en ökning från dagens 55 000 till 120 000 personer inom försvaret.

I rapporten skriver ÖB bland annat att försvaret av övre Norrland kan ske  med utökat antal jägarbataljoner. Arméstridskrafterna bör därför organisera ett Jägarregemente och då blir Arvidsjaur högintressant enligt Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– När det gäller en utökad kostym för försvaret så är det lämpligt att titta på de anläggningar som finns idag och se om man kan växa utan kostsamma nyinvesteringar. Arvidsjaur är en av våra modernaste anläggningar som bara utbildar en bråkdel av det som gjordes för 20 år sen.

Fram till 2004, när nedläggningsbeslutet kom, var K4 i Arvidsjaur ett eget jägarregemente som utbildade upp till åtta bataljoner.

Efter en politisk uppgörelse räddades en bataljon kvar i Arvidsjaur, men nu ser det ljusare ut igen.

– Om överbefälhavaren tänker sig utbildning i norra delen av landet så förefaller Arvidsjaur vara en lämplig kandidat, säger Allan Widman (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista