Brunbjörn
Jägareförbundet vill ha nya regler för björnjakt. Foto: Per Löchen/TT.

Jägare vill utöka licensjakt på björn

1:43 min

Jägareförbundet Norrbotten har skickat in en skrivelse till länsstyrelsen om förändrade regler för licensjakt på björn.

I fjol uteblev licensjakten på björn i Norrbotten. Det eftersom att länsstyrelsen menade att skyddsjakt redan slagit ut en stor del av beståndet. Då fanns inget utrymme att tillåta vidare jakt under hösten.

Nu har Jägareförbundet Norrbotten skickat en skrivelse till länsstyrelsen i Norrbotten där de bland annat föreslår att det ska vara licensjakten, och inte skyddsjakten, som reglerar björnstammen i länet.

– Om vi inte har någon licensjakt så skjuter vi bara problemet framför oss, kopplat till den skadebild som vissa har på renskötseln. Och vi förminskar björnen till enbart ett skadedjur, säger Mikael Samuelsson som är ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

Men enligt  Anna Danell, som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, är det inte möjligt att ändra reglerna eftersom björnar är skyddade och jakten sker på undantag.

– Det som jag tycker försvinner i diskussionen är att björnen faktiskt egentligen inte är ett jaktbart vilt. Det vi gör när vi beviljar en begränsad licensjakt är att vi gör ett undantag från det strikta skydd som björnarna har, säger Anna Danell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".