Ny kritik mot samarbetet som ger Luleå gratis utbildning i kinesiska

2:40 min

Återigen kritiseras Luleå kommuns beslut att samarbeta med det statligt styrda Konfuciusinstitutet. Nu är det Miljöpartiet som i frågasätter om det är enligt läroplanen.

I Luleå finns sen 2012 ett samarbete mellan den kommunala gymnasieskolan och det kinesiska statligt styrda Konfuciusinstitutet vilket ger Luleås gymnasieelver gratis undervisning i Kinas språk och kultur.

Samarbetet har tidigare kritiserats av den politiska oppositionen och nu senast är det Miljöpartiet som vill få besked från barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå om samarbetet är förenligt med läroplanen.

– Min bedömning är att skollagen följs när det gäller värderingar och det kunskapsinnehåll som ska finnas, och jag kommer att svara på interpellationen i kommunfullmäktige senare i maj, säger Carina Sammeli, (S) barn-och utbildningsnämndens ordförande i Luleå.

Jonas Jönsson, rektor vid gymnasiebyn i Luleå, tycker att det är bra att samarbeta med Konfuciusinstitutet.

– Vi kan inte längre ha undervisning i ryska och finska, men genom samarbetet kan vi ha det i kinesiska trots att det bara är för 50 elever, säger Jonas Jönsson.