Närbild på nyckel, innehållsförteckning och mikrofilmrullar i ett skrin
1 av 2
Skrinet med mikrofilmer, samt den nyckel som hittades i ett bankfack. Foto: Markus Jornevald / Sveriges Radio
Två män och två kvinnor står bakom ett skrin i metall
2 av 2
Ginger Karström, kommunarkivarie, Fredrik Åström, kommunikatör, Eivy Blomdahl (S) kommunfullmäktiges ordförande samt Inge Andersson (S), kommunalråd var de som besökte Arjeplog och hämtade hem skrinet till Boden Foto: Markus Jornevald / Sveriges Radio

Glömda dokument från kriget tillbaka i Boden

2:35 min

Under andra världskriget skickades ett skrin med viktiga dokument från Boden till kyrkan i Arjeplog. Nu, 75 år senare, är skrinet återfört.

Det känns som en fin vänskap mellan Arjeplog och Boden

År 1943 var kriget nära. Till väster kontrollerade Tyskland Norge, och i öst pågick fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen. Om kriget skulle komma till Sverige var Boden, en viktig järnvägsknutpunkt, måltavla och på Bodens fästning rådde högsta beredskap.

Viktiga dokument fotograferades därför, överfördes till mikrofilm och skickades till en säkrare plats där ingen skulle leta – kyrkan i Arjeplog.

Skrinet föll sedan i glömska efter kriget, ända till nyligen då nyckeln hittades.

– Man hittade den här nyckeln i ett bankfack av en tillfällighet när man skulle städa och se vad som fanns, säger Eivy Blomdahl (S), ordförande i Bodens kommunfullmäktige och en av de som var med när skrinet skulle öppnas igen.

Nu har representanter för Bodens kommun hämtat tillbaka dokumenten, och i gengäld överlämnat ett konstverk i silver och sten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista