Grafik: Partisympatier i Norrbotten, april 2018: Moderaterna och vänstern ökar mest.
1 av 4
Grafik: Novus och Sveriges Radio.
Linda Frohm (M) tittar igenom väljarbarometern.
2 av 4
Linda Frohm (M) tittar igenom väljarbarometern. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Fredrik Lundh Sammeli (S).
3 av 4
Fredrik Lundh Sammeli (S). Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Linda Frohm (M)
4 av 4
Linda Frohm (M). Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Valet 2018

Väljarbarometer: M och V ökar mest i Norrbotten

2:42 min

Moderaterna och Vänsterpartiet skulle öka mest i Norrbotten om det vore riksdagsval i dag – medan Socialdemokraterna går tillbaka med över sex procentenheter. Det visar den valundersökning som P4 Norrbotten tillsammans med andra lokala medier har låtit göra. 

Senare i dag: Det är de viktigaste valfrågorna i Norrbotten

Linda Frohm, ordförande för Moderaterna i Norrbotten, tror att det är partiledarbytet, men också en tydlighet i fler frågor som berör norrbottningarna som är orsaken.

– Framför allt är det ju sjukvårdsfrågan som vi har varit väldigt noga att prata om. Och inte bara i ett regionpolitiskt forum utan också att riksdag och regeringen tittar på de här frågorna, eftersom att människor upplever att det är en viktig fråga, säger länsordföranden Linda Frohm (M).

Det är 15,5 procent av de drygt tusen norrbottningarna som tillfrågats i undersökningen som säger att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val till riksdagen idag. Och det här ger partiet en uppgång på 2,6 procentenheter jämfört med senaste riksdagsvalet.

Nästan lika stor uppgång blir det för Vänsterpartiet i den norrbottniska väljarkåren. Vänstern går upp 2,5 procentenheter och får stöd av 11,1 procent i undersökningen som P4 Norrbotten tillsammans med SVT Nyheter Norrbotten, Piteå-Tidningen, Norrbottens-Kuriren och NSD har låtit opinionsföretaget Novus göra.

Båda uppgångarna är statistiskt säkra. Även Sverigedemokraterna har en statistisk säkerställd uppgång och ökar med 2,3 procentenheter till 13,3 procents stöd.

Även Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ har statistiskt säkra förändringar i undersökningen – och de partierna tappar väljarstöd i länet: Kristdemokraterna hamnar på 1,8 procents sympatier och Feministisk initiativ på 1,0 procents stöd.

Den riktigt stora förloraren är Socialdemokraterna. Partiet backar hela 6,1 procentenheter, från att i senaste valet haft närmare 49 procent av norrbottningarnas förtroende till närmare 43 procent idag.

Fredrik Lundh Sammeli, länsordförande för Socialdemokraterna, vill inte spekulera i vad man gjort fel, utan manar bara partiets politiker till att vara ute ännu mer bland medborgarna.

– Det kommer att vara en lång valrörelse och det är väl bara en påminnelse om att vi har ett arbete att göra, konstaterar Fredrik Lundh Sammeli (S).

Men det är ganska många procentenheter, 6,1...?

– Det är en mätning som definitivt inte är rolig, utan blir en påminnelse om att varje samtal med norrbottningarna om vägvalet i politik kommer att vara viktig.

Väljarbarometer i Norrbotten 2018

BAKGRUND
Novus har på genomfört en opinionsundersökning bland boende i Norrbotten. Undersökningen innehåller väljarbarometer både för riksdagsvalet som regionvalet. Rapporten visar även hur allmänheten ser på lokala opinionsfrågor inom flera områden. Initiativet till undersökningen är tagit utifrån ett samarbete mellan NSD & Norrbottens-Kuriren, P4 Norrbotten Sveriges Radio, SVT Nyheter Norrbotten och Piteå-Tidningen. 

MÅLGRUPP/GENOMFÖRANDE
Målgruppen är svenska allmänheten med personer från 18 år och äldre boende i Norrbotten. 

Undersökningen har genomförts med hjälp av telefonintervjuer. Totalt omfattar undersökningen 1003 intervjuer. Svarsfrekvens 35 procent.

Undersökningen har genomförts under perioden 4-22 april 2018.

RESULTAT
Resultaten för allmänheten levereras i en diagramrapport. Resultatet är efterstratifierat.

Läs hela rapporten här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista