Grafik: Viktigaste sjukvårdsfrågorna i Norrbotten, april 2018: Kortare vårdköer och närhet till akutsjukvård.
Grafik: Novus och Sveriges Radio. Foto: Sveriges Radio.
Valet 2018

Kortare köer viktigaste sjukvårdsfrågan för norrbottningarna

2:17 min

Kortare vårdköer och närhet till vård är de viktigaste sjukvårdsfrågorna för norrbottningarna, enligt vår opinionsundersökning.

Evy Nordlander i Boden vars make lider av Parkinsons sjukdom är inte helt nöjd med hans vård:

– Man skulle enligt riktlinjerna få komma till en läkare två gånger om året, vilket inte uppfylls i dag.

Region Norrbotten når inte vårdgarantins mål för väntetider och sämst är måluppfyllelsen när det gäller att få ett första besök i specialiserad vård, följt av väntan på planerade operationer.
Och det avspeglar sig i den opinionsundersökning som företaget Novus gjort med drygt tusen norrbottningar som ringts upp under april.

25 procent rankar kortare vårdköer som viktigaste sjukvårdsfrågan i region Norrbotten, 20 procent rankar närhet till akutvård högst och 15 procent svarar närhet till hälsocentraler.

Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti tolkar resultatet så här:

– Det här är ett exempel på att centraliseringstanken inte bär hos människor, de vill ha närhet och de vill ha tillgänglighet att komma snabbt fram och det får man inte om man centraliserar.

Bara tre procent av norrbottningarna tycker att ekonomi i balans är den viktigaste sjukvårdsfrågan i region Norrbotten.

Opinionsundersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av P4 Norrbotten, SVT Nyheter Norrbotten, Norrbottens-Kuriren, NSD och Piteå-Tidningen.

Väljarbarometer i Norrbotten 2018

BAKGRUND
Novus har på genomfört en opinionsundersökning bland boende i Norrbotten. Undersökningen innehåller väljarbarometer både för riksdagsvalet som regionvalet. Rapporten visar även hur allmänheten ser på lokala opinionsfrågor inom flera områden. Initiativet till undersökningen är tagit utifrån ett samarbete mellan NSD & Norrbottens-Kuriren, P4 Norrbotten Sveriges Radio, SVT Nyheter Norrbotten och Piteå-Tidningen. 

MÅLGRUPP/GENOMFÖRANDE
Målgruppen är svenska allmänheten med personer från 18 år och äldre boende i Norrbotten. 

Undersökningen har genomförts med hjälp av telefonintervjuer. Totalt omfattar undersökningen 1003 intervjuer. Svarsfrekvens 35 procent.

Undersökningen har genomförts under perioden 4-22 april 2018.

RESULTAT
Resultaten för allmänheten levereras i en diagramrapport. Resultatet är efterstratifierat.

Läs hela rapporten här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista