Nextjet-flygplan på marken
Nextjet-flygplan på marken. Foto: Johan Nilsson/TT.

Trafikverket försöker hitta ersättningsflyg

1:37 min

Trafikverket försöker så snabbt som möjligt lösa problemen med inställda flyg efter bolaget Nextjets konkursbesked.

– Just nu har vi möten om de juridiska förutsättningar som finns för att kunna göra upphandlingar eller vad det nu kan bli tal om, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Flygbolaget Nextjet har flugit till 21 orter, de flesta i Sverige. Efter att Nextjet ansökt om konkurs med nästan 94 miljoner kronor i leverantörsskulder har alla flygningar med bolaget ställts in och en del orter är nu utan flygtrafik.

Trafikverket upphandlar flygningar på platser som annars inte är tillräckligt lönsamma för bolag att trafikera. Det handlar om flygplatserna i Gällivare, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Hemavan.

Myndigheten har möten under dagen för att så snabbt som möjligt hitta ersättningsflyg och har löpande kontakt med infrastrukturminister Tomas Eneroth kring frågan.

Men hur intresset ser ut bland andra flygbolag är svårt att svara på just nu enligt Bengt Olsson.

– För den frågan har vi inte kunnat ställa hittills. Det kommer när vi vet vilken spelplan vi kan befinna oss på enligt lagstiftningen, vad vi får göra som myndighet, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista