BC Luleå lyckades inte försvara SM-guldet

3:37 min

Norrköping Dolphins är 2018 års svenska mästare i basket. Efter en svag första halvlek kom aldrig de regerande mästarna BC Luleå ikapp. Trots en spännande avslutning blev det silver till Norrbottningar och slutsiffrorna skrevs till 76-71.

Det var upplagt för en andra raka basketdubbel i Norrbotten när BC Luleå hade guldläge och allt i egna händer inför en entusiastisk hemmapublik.

– Alltså det finns ingen bättre publik i hela Sverige. BC Luleås publik är det bästa som finns, säger Denzel Andersson om stödet.

Men trots att den sjätte spelaren fanns i form av publiken och att samtliga sex tidigare finalmatcher slutat med hemmaseger så blev det ett rejält antiklimax.

– Det var inte dem som gjorde något. Det var att vi inte kom upp i den nivå som vi gjort under hela säsongen. Så känner jag åtminstone just nu, säger Denzel Andersson.

Starten var det stora problemet för Luleålaget där första halvan slutade med siffrorna 39-26 till bortalaget. Sällan har de blåklädda hemmalaget blivit så effektivt avväpnade som Norrköping Dolphins försvar lyckades med i fredagens match. 

– Vi kom ut segt i första halvlek men kämpade väldigt bra i andra. Tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Denzel Andersson.

– Kanske var det lite nerver, kanske lite i bakhuvudet att vi borde avgjort där i förra matchen som spökade lite grann, säger tränaren Peter Öqvist.

Det var den svajiga inledningen gjorde att Norrköping var i ledning från start till mål. I slutet var BC Luleå som närmst att ta igen då det endast skiljde tre poäng men backen var för brant.

– Vi fick bättre fart i andra halvlek. Det såg ut som vi blev mer desperata och nerverna var ju tvungna att släppa, säger tränaren Peter Öqvist.

Med endast en halvminut kvar så hade Norrköping bollen och tiden räckte inte till. I ett desperat försök att få bollen fastställdes istället slutresultatet till 76-71 till gästerna efter två straffkast i slutsekunderna.

– Det är bara gratulera dem, säger Denzel Andersson.

Därmed lyckades inte BC Luleå ta ännu ett SM-guld utan Norrköping Dolphins fick istället fira sitt femte.

– Det har varit en fantastisk säsong. Det är bara resultatet idag som inte går våran väg annars har det varit en fenomenal säsong från vår sida säger tränaren Peter Öqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista