Jonas Johansson, behandlingshemmet Avstampet i Älvsbyn.
Vem som helst kan hamna i ett missbruk, säger Jonas Johansson. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio

En dag i taget på behandlingshemmet i Älvsbyn

6:55 min

I dag äger Jonas Johansson behandlingshemmet Avstampet i Älvsbyn. Men när han kom dit första gången var det han som behövde hjälp.

I tonåren upptäckte Jonas Johansson alkohol och droger som ett sätt att trycka undan jobbiga känslor. Det försatte honom i en nedåtgående spiral med missbruk och kriminalitet. 

– Jag använde droger för att slippa känna och slippa vara. När jag kom hit var jag en av de som föräldrar med barn tog omvägar kring.

I dag räknar han 13 nyktra år men är ödmjuk inför vad ett liv som nykter missbrukare innebär. 

– Jag vet att om jag inte sköter min återfallsprevention så riskerar jag att återgå i aktivt beroende. 

Han kom till behandlingshemmet 2005 och säger att det är tack vare 12-stegsprogrammet och det arbete han gjort som livet ser så annorlunda ut nu. 

– Jag har gått från att vara oanställbar till att ha anställda. Och så har jag förmånen att få hjälpa andra människor att komma till ett annat liv. 

Men han är noga med att det inte är hans berättelse som ska hjälpa klienterna till ett nyktert liv. 

– Det är det behandlingsmaterial som ska göra det. Min resa blir egentligen oviktigt. Visst vet de lite, men min resa är inte det som ska göra någon drogfri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista