Kaunisvaaragruvan
Kaunisvaaragruvan. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Naturvårdsverket besöker Kaunisvaara inför beslut om miljötillståndet

1:52 min

Naturvårdsverket har ännu inte bestämt om man ska begära att miljötillståndet för Kaunisvaaragruvan omprövas eller återkallas.

Innan något beslut fattas ska myndigheten besöka gruvområdet, säger Frida Rudsander, chef för miljöenheten.

– Ja, vi har kommit fram till att vi vill inhämta ytterligare kunskap om verksamhetsområdet och om de anläggningar som finns.

Besöket ska ske den 30 maj, och gruvchefen Åsa Allan välkomnar att Naturvårdsverket vill titta på verksamheten.

 – Jag tror det är väldigt bra för man kan alltid ha en bild av hur någonting är och hur någonting ser ut när man sitter på avstånd, men att faktiskt få se en verksamhet på plats, jag tror det är väldigt viktigt.

Beskedet före jul att Naturvårdsverket ifrågasätter gruvans miljötillstånd blev en kalldusch för Kaunis iron, men myndighetens granskning har dragit ut på tiden och planeringen pågår för fullt för en nystart av gruvan den 1 juli.

Men Frida Rudsander tror att granskningen hinner bli klar innan dess och att Naturvårdsverketbeslut då kan fatta beslut om några åtgärder ska vidtas eller inte:

– Det är min förhoppning att vi kommer att kunna göra det.

Beslutet kan bli att Kaunis iron uppfyller villkoren i miljötillståndet, och då läggs ärendet ned. Men om Naturvårdsverket kommer fram motsatsen kan beslutet bli att begära att mark- och miljödomstolen återkallar eller omprövar gruvans miljötillstånd.

I så fall väntar en kanske lång rättsprocess och under tiden kan gruvdriften fortsätta utan klarhet i om det bryter mot tillståndet, enligt Frida Rudsander.

– Så kan det bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista