Luleå Hockeys ursprungliga klubbmärke med "stålmannen" och det med björnen från 1994.
Luleå Hockeys ursprungliga klubbmärke med "stålmannen" och det med björnen från 1994. Foto: Luleå Hockey. Montage: Sveriges Radio.

Luleå Hockey byter klubbmärke: ”Bättre symbol för det vi vill stå för”

3:34 min

Luleå Hockey byter tillbaka till det gamla klubbmärket, med den så kallade Stålmannen.

Det är efter en undersökning bland Luleå Hockeys anhängare som klubben väljer att byta ut klubbmärket med björnen, som infördes 1994, till den ursprungliga från bildandet 1977. 

Varumärkesexperten och nye styrelsemedlemmen Niklas Turner Olovzon har gjort undersökningen, som även omfattar andra delar i varumärket Luleå Hockey som arrangemang och kommunikation. 

Björnloggan kommer dock att finnas kvar som komplement och björngapet som spelarna kommer ut genom före hemmamatcherna kommer också att finnas kvar. Rött blir fortsatt huvudfärg i klubben och på dräkterna. 

Föreningen menar att stödet för "Stålmannen" är stort, inte minst bland de yngre supportrarna, och att trenden i Hockeysverige länge varit att gå tillbaka till det ursprungliga och att det bättre speglar Luleå Hockeys värden.

– Vår originalsymbol symboliserar att vi är en förening för alla och att vi vill stå för jämställd utvecklingskraft. Dessutom anser vi att vår originalsymbol, kanske paradoxalt nog för vissa, faktiskt bäst möter vår offensiva satsning på framtidens arenaupplevelse, säger Niklas Turner Olovzon på klubbens hemsida

Niklas Turner Olovzon gästar P4 Norrbotten i eftermiddag och berättar mer om undersökningen och varumärkesarbetet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista