Matkonstnären Björn Ylipää intervjuas av André Pettersson.
Matkonstnären Björn Ylipää intervjuas av André Pettersson. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.

Matkonstnären Björn Ylipää vann kokbokspris i Kina: ”Det är lite overkligt”

1:16 min

En matkonstnär och kokboksförfattare från Tornedalen prisades under helgen på en internationell kokbokstävling.

Häromåret kom Björn Ylipää, ursprungligen från Pajala, ut med sin första bok, Smak av norrsken.

Den beskrivs som en matresa med recept och konstnärliga matbilder. Och nu har den alltså kammat hem priser i klasserna Food writing och Arctic gastronomy på World cookbook awards i Kina. 

– Det är lite overkligt. Jag har varit skogsarbetare i Pajala, hade egen pizzeria och i mellanstadiet gick jag i specialklass för att min svenska var så dålig. Sedan skriver man en bok och hamnar här, det är osannolikt, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista