Fjällvandring till Kebnekaises sydtopp: Stentrappor som sherpor har byggt.
1 av 3
Fjällvandring till Kebnekaises sydtopp: Stentrappor som sherpor har byggt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Sherpor jobbar på Kebnekaise
2 av 3
En första etapp stentrappor upp till Kebnekaises topp byggdes av sherpor 2016. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Sherpor jobbar.
3 av 3
Sherpor lyfter stenblock. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Klart för sherpor att fortsätta göra Kebnekaise säkrare

1:56 min

Nepalesiska sherpor ska i sommar fortsätta arbetet med att bygga stentrappor på leden upp till Kebekaises topp för att göra den säkrare.

En första etapp på den mest olycksdrabbade delen blev klar för två år sedan och effekten blev tydlig, säger fjällräddaren Anders Bergwall:

 – I fjol så hade vi jätte-, jättemycket räddningar på Kebnekaise och i det området hade vi bara en räddning, och där har vi normalt sett jättemycket räddningar.

Innan sherpor byggde stentrappor i Kitteldalen på en del av västra leden upp till Sveriges högsta fjälltopp var sträckan ökänd bland fjällräddarna.

 – Tidigare har den varit det, folk har ju tagit snölegor och rutschat och hamnat i stenskravel och många har gjort sig jäkligt illa, säger Anders Bergwall.

Folkgruppen sherpor i Nepal har lång tradition att göra stenlagda vandringsleder, och de experter som kommer till Kebnekaise i sommar är anställda av ett norskt företag som anlitas av länsstyrelsen i Norrbotten.

 Arbetet ska inledas om en dryg vecka och pågå en bit in i september.

Till att börja med ska den befintliga stentrappan förlängas, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet.

– Det saknas kanske 75 meter kvar att göra, det är till att börja med tre veckors arbete.

Sedan ska bland annat ytterligare ett parti göras säkrare i nedre delen av dalen.

– Det är några svåra passager där och folk får klättra och så vidare, där iordningsställer vi och flyttar undan sten och leden blir betydligt lättare att gå efter, säger Kjell Sundvall.

Egentligen skulle nepalesernas arbete på Kebnekaise fortsatt redan i fjol, men det stupade på att deras arbetstillstånd inte hann bli klara.

Totalkostnaden för sherpor arbete i Kebnekaiseområdet är cirka två miljoner kronor.

– Det kommer förhoppningsvis att märkas, när vi jämför med i fjol att det kommer att bli ännu färre folk som skadar sig där uppe, säger fjällräddaren Anders Bergwall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista