60 miljoner satsas på Pitebanan

Staten satsar 60 miljoner kronor på upprustningen av en av Sveriges hårdast trafikerade länsjärnvägar, den så kallade Pitebanan mellan Älvsbyn och Piteå.
Banverket vill elektrifiera banan mellan bangården Svedjan i Munksund och Piteå bangård i centrala Piteå. Den delen har inte elektricitet idag och därför måste godståg till och från pappersbruket och sågen i Munksund dras med diesellok den biten. Dieselloken är både bullriga har dålig effektivitet och är miljöförstörande, säger banverkets projektledare Thomas Sällström. Banverket vill förlänga bangården i Svedjan med drygt 300 meter så att det blir möjligt att ta emot tåg som är upp till 650 meter långa. För att ytterligare höja kapaciteten ska underlaget på hela sträckan mellan Piteå och Älvsbyn förbättras så att tyngre godståg kan köras på Pitebanan. Upprustningen av Pitebanan beräknas börja våren 2003. Nu i juni är projekten efter pitebanan på utställelse på Piteå stadshus och Banverkets regionkontor i Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista