Sven-Erik Bucht EU
Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) är en av de i regeringen som har mest med EU att göra. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio.
Valet 2018

Valet i höst också ett EU-val: ”Politikerna har inte tagit sitt ansvar”

5:27 min

Regeringen som väljs i höst kommer bland annat att driva Sveriges politik i ministerrådet – men som väljare är det svårt att veta vad partierna tycker i aktuella frågor.

– Man brukar ju säga att man inte vinner ett svenskt val genom att prata om EU, säger Jonas Nuldén, som är ansvarig för informationskontoret Europa Direkt Norrbotten.

Men han tycker ändå att det är konstigt att frågorna – år efter år – faktiskt försvinner.

– Jag har inget bra svar annat än att jag tycker att politikerna inte har tagit sitt ansvar under årens lopp. De politiska partierna, det är deras skyldighet att prata om frågor som är viktiga, säger Jonas Nuldén.

Där har vi en bakläxa

Även om EU:s institutioner ligger i städer som Bryssel, Strasbourg och Luxemburg så är det många svenskar som är en del av hela det här systemet.

Inte minst den regering som väljs i höst kommer vara med och påverka besluten.

Men en undersökning som Centrum för europaforskning vid Lunds Universitet gjort visar att det är svårt att som väljare att ta reda på vad partierna vill.

Ett 50-tal frågor som kommer att tas upp i EU:s ministerråd efter valet har gåtts igenom, och i bara tre av dessa är det något parti som har en tydlig åsikt.

Sven-Erik Bucht, socialdemokratisk landsbygdsminister, är en av de politiker i Sverige som har mest med EU att göra till vardags.

Pratar ni politiker för lite om EU?

 – Det är ju konkret i vardagsarbetet, inte minst det jag gör. Men kanske utåt i valarbetet är det tyvärr inte en fråga som engagerar väljarna. Och där har vi en bakläxa, vi måste som politiker mer lyfta upp de här frågorna, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista