Värmen dålig för fjällrävarna

2:12 min

Den varma sommaren har lett till färre fjällrävskullar än väntat, det visar årets inventering i den svenska fjällkedjan.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet.

Ett tjockt snötäcke i den svenska fjällkedjan i vinter bäddade för att det skulle bli bra med lämmel och andra smågnagare i fjällen. Men även här blev det en besvikelse.

– Gnagarna är på gång, men även de har drabbats av torkan och värmen. Jag tror att det kan vara orsaken till att året inte gett så många valpkullar som vi hoppats på, säger Anders Angerbjörn.

Runt 50 miljoner har EU-satsat för att rädda den hotade fjällräven från utrotning. Resultatet var 31 kullar förra året och 45 i år. Trots att det kan bli ett tiotal valpar i en kull så är det många som aldrig når vuxen ålder, speciellt den här sommaren.

– Det är så varmt att det är svårt för föräldrarna att ge sig ut att jaga. Det är så torrt att sankmarker där det borde finnas lämlar och vadare så är det torrt där. Så utfodringarna kommer att bli viktiga i år, säger Anders Angerbjörn.

I början av 1900-talet fanns det enligt beräkningar runt 10 000 fjällrävar i Sverige. Hård jakt gjorde att stammen minskade. Trots en fridlysning 1928 så fanns det endast runt 35 fjällrävar i landet i slutet av 1990-talet. Nu finns det drygt 200 fjällrävar i Skandinavien och Finland, hälften av dem i Sverige.

– Det skulle behövas minst 500 och på längre sikt upp mot 2 000 fjällrävar för att vara på den säkra sidan för att säkra arten i Sverige, säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, och ledare av fjällrävsprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista