Lingontuva.
1 av 2
Syftet med kontrollen av bärföretagen är att kontrollera hygien och spårbarhet på bären. Foto: Stefan Gustavsson/Svd/TT.
Patrik Johansson, handläggare på länsstyrelsen.
2 av 2
Patrik Johansson, handläggare på länsstyrelsen. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Länsstyrelsen skärper kontrollen av bärföretag

1:26 min

Lingon, blåbär och hjortron ska granskas hårdare. Länsstyrelsen börjar kontrollera de företag som sysslar med bärplockning i Norrbotten.

– Det är för att vi ska utföra kontroll för säkra livsmedel från hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Vi ska ju ha säkra råvaror, säger Patrik Johansson, handläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Bärplockning är så kallad primärproduktion, alltså det första steget i livsmedelskedjan. Andra exempel är odling av grönsaker eller uppfödning av djur. Syftet med kontrollerna är att se till att lingonen, blåbären och hjortronen tas vara på under säkra former.

– När vi utför kontroller så handlar det om hygien, men även om spårbarhet, att man ska kunna spåra ett steg fram och ett steg tillbaka, säger Patrik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".