Världens största hjullastare

Vid Bolidens gruva Aitik utanför Gällivare genomgår maskinparken en uppgradering av det större slaget. Totalt handlar det om investeringar på drygt 200 miljoner kronor under det närmaste året. Det senaste tillskottet är världens största hjullastare, en enorm maskin som väger över 200 ton och som lastar drygt 30 ton i skopan.

Lastmaskinen har levererats i delar från USA till Göteborgs hamn. Därefter har den transporterats med sju långtradare genom landet upp till Aitikgruvan. Efter tre veckors monteringsarbete är det nu bara själva skopan som saknas innan maskinen kan tas i drift.

Fyra meter höga hjul

Hjulen på den gigantiska maskinen mäter fyra meter i diameter och betingar ett pris på 360 000 kronor per styck. Maskiner är drygt 17 meter lång och taket till förarhytten befinner sig sju meter över marken. Dieselmotorn på 78 liter och 1600 hästkrafter drar förmodligen rejält med bränsle vilket återspeglas i att bränsletanken rymmer hela 4641 liter.

- I slutet av nästa år kommer vi att ha en mycket modern maskinpark. Sex nya truckar är beställda och ska levereras nästa år, säger Patrik Gillerstedt, gruvchef i Aitik.

Räknar med höga metallpriser

Sedan millennieskiftet har kopparpriset nästan tredubblats och inom gruv- och metallbranschen talas allt mer om en så kallad ”Supercykel”. Det innebär att man räknar med höga metallpriser under en längre period än de konjunkturmönster vi haft under senare decenniet.

- Tidigare års låga kopparpriser medför att det finns ett uppdämt investeringsbehov hos oss. När vi nu inlett en modernisering och uppgradering av maskinparken är det viktigt att vi uppnår en lämplig blandning av olika maskintyper så vi kan optimera den framtida produktionen, säger Patrik Gillerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".