Misshandel (arrangerad bild). Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Åklagarna yrkar på tolv års fängelse i tortyrmålet i Kalix

1:56 min

Igår avslutades rättegången mot de tre män som ska ha försökt döda en 25-årig man från Kalix genom tortyrliknande våld. Åklagarna yrkar på 12 års fängelse för de två som misstänks för försök till mord, och två års fängelse för den tredje killen som misstänks för medhjälp.

--Vi menar ju att det är ett utdraget våld som har pågått under många timmar den här dagen och det är slag och sparkar och slag med tillhyggen och man har punkterat ena lungan med en kniv och man har bränt honom på 30 % av kroppen, säger Erik Westerstrand, en av åklagarna i målet.
 
Det var i början på maj som ett par var ute och rastade sin hund när de hittade en svårt misshandlad man på strandpromenaden i Kalix. När offret undersöktes av läkare hade han 70 enskilda skador på 49 olika ställen på kroppen. Dessutom ska ett finger ha brutits av med en tång.

Under rättegången berättade offret själv om tortyren; om hur han blev skendränkt och tvingades äta upp en plastpåse medan männen stod och log. Att han hela tiden var väldigt rädd och trodde att han skulle dö. 
 
--Vi menar ju att det inte finns nåt motiv alls, utan man har gjort det här för, så att säga, nöjes skull. Det finns ju en film som vi har säkrat där man skendränker den här målsäganden och då hör man att de här gärningspersonerna skrattar, konstaterar åklagare Erika Westerstrand.
 
Två av de åtalade killarna, 19 och 21 år, har erkänt grov misshandel och även stora delar av åklagarnas påståenden. Den tredje killen på 25 år som åtalas för medhjälp till brottet nekar till anklagelserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista