Elflytt i Kiruna

Förberedelserna för att flytta hela Kiruna kommuns elförsörjning är i full gång, och det är bråttom innan sprickorna från gruvan hinner fram till hjärtat i elförsörjningen - ställverket. Om inte den anläggningen och miltals av kraftledningar har flyttats senast under 2008 så blir det strömlöst i hela Kiruna.

- Det här är en väldigt viktig anläggning, det finns ingen reserv vi kan ta till. Vi måste bara lyckas, vi har ingen plan b om något går fel, säger Roger Lindmark är informationsansvarig på vattenfall.

Transformatorstationen står alldeles utanför LKAB:s höga stängsel. Här gör man hela tiden mätningar i marken.

Och om tre år måste transformatorstationen vara borta för att inte riskera att rasa. Planen är att flytta den några kilometer söderut där järnvägen från Svappavaara möter järnvägen från Luleå. Men det är inte bara att flytta på hela anläggningen och sen koppla in den igen.

- Vi kommer att ta ut hjärtat i hela elförsörjningen och flytta. Man kan jämföra det med att man tar ut hjärtat ur bröstet och stoppar det i stortån. Då är ju blodådrorna för trånga i tån för att kunna försörja hjärnan med blod. Vi måste alltså bygga kraftigare elledningar och vända en del på flöden.

Den stora ommöbleringen beräknas kosta kring 300-400 miljoner kronor. Nästa år ska själva byggandet vara igång. Tidsmarginalen är knapp - det är inte mycket som får gå fel - allt från att få alla tillstånd som krävs för att bygga nya kraftledningsgator och transformatorstationer till själva det praktiska byggandet.

- Den största risken är att vi inte tänker oss tillräckligt noga för innan vi börjar bygga. Ett sådant här projekt kräver väldigt mycket tankearbete innan man börjar bygga. Risken är väl att vi tänker för konventionellt, säger Roger Lindmark.

Om allt går som det ska är tanken att bytet från dagens transformatorstation till den nya inte ska märkas. Strömmen ska bara slockna en del av en sekund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".