Utnyttjade brottsoffer rädda för att vittna

1:26 min

De papperslösa migranter som utnyttjats på en restaurang i Arjeplog känner oro inför att vittna när rättegången nu har startat i Luleå tingsrätt.

 – De är ju såklart nervösa och oroliga inför den här förhandlingen, både på grund av rättegången i sig men också på grund av att den situation som varit i Arjeplog, säger Carolina Nilsson, migranternas målsägandebiträde.

Åklagaren hävdar att migranterna utnyttjats av restaurangens ägare och en chef. De två männen åtalas för bland annat grovt ocker, i praktiken exploatering av arbetskraft - men de nekar till alla brott.

– Situationen uppe i Arjeplog har ju präglats av väldigt hårda arbetsförhållande och levnadsförhållanden men också en väldigt hotfull stämning menar både åklagarsidan och jag, säger Carolina Nilsson.

Migranterna jobbade för mellan 14 och 19 kronor i timmen, ungefär 100 timmar i veckan, enligt polisens utredning. De har bland annat bott i restaurangens källare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista