En lång rad med kor som äter foder från ett foderbord.
Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Övertorneå-bonden: Bättre foderskörd – men dyrare matpriser

1:36 min

Bonden Victoria Luttu, som driver en gård i Soukolojärvi, säger att man börjar komma ikapp med djurfodret – men spår samtidigt dyrare matpriser.

Sommarens värme – i kombination med regn som kom i rätt tid – har gjort att säsongens andra foderskörd har vuxit sig rikligare än vanligt.

Oron över foderläget har varit stor bland lantbrukarna i Norrbotten, och i resten av landet, till följd av den extrema torkan.

Victoria Luttu, som driver en gård med mjölk- och köttproduktion i Soukolojärvi utanför Övertorneå, tror att det grovfoder som nu skördas kommer att kompensera för den tidigare, snålare skörden.

– Men faran är inte över bara för att vi får nog med gräs. Det har varit en katastrofalt dålig spannmålsskörd i Sverige i år. Det betyder att kraftfodret som vi köper in kommer att bli dyrare och det borde betyda att matpriserna går upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".