De havsörnspar i Arjeplogsfjällen som tagit en stor mängd fjällgäss.
1 av 4
De havsörnspar i Arjeplogsfjällen som tagit en stor mängd fjällgäss. Foto: Peter Hellström/Naturhistoriska riksmusset.
Peter Hellström vid ett havsörnsbo Foto: Lena König/Sveriges Radio
2 av 4
Peter Hellström vid ett havsörnsbo Foto: Lena König/Sveriges Radio
Havsörnsungar i det bo i Arjeplogsfjällen där många fjällgäss stått på menyn.
3 av 4
Havsörnsungar i det bo i Arjeplogsfjällen där många fjällgäss stått på menyn. Foto: Peter Hellström/Naturhistoriska riksmuseet.
Robert Franzén letar benringar från fjällgäss under ett havsörnsbo. För ett par år sen rasade det gamla boet ner, ett nytt har byggts på samma ställe.
4 av 4
Robert Franzén letar benringar från fjällgäss under ett havsörnsbo. För ett par år sen rasade det gamla boet ner, ett nytt har byggts på samma ställe. Foto: Peter Hellström/Naturhistoriska riksmuseet.

Inte förvånande att havsörn tar fjällgäss

2:14 min

Expert anser att skyddsjakt på den havsörn som tagit stora mängder fjällgäss inte är en bra lösning.

En havsörn som tagit minst 17 utrotningshotade fjällgäss. Det kan vara fler då det är 17 gäss som det hittats benringar av i havsörnens bo. Hur många omärkta gäss som örnen tagit är okänt.

P4 Norrbottens inslag om det här har väckt stor uppmärksamhet runt om i landet.

– Fjällgås och en del andra gäss som vitkindad gås är storleksmässigt lämplig som som byte för örnar, både kungsörn och havsörn. Dessutom är många av dom fjällgäss som sätts ut är födda i fångenskap och oerfarna, dom sätts ut i ett begränsat område och örnen har lärt sig det här, så jag är inte förvånad. Det säger Peter Hellström, som är intendent på Naturhistoriska riksmuseet och ansvarig för övervakningen av havsörn i Sverige.

Men att tro att skyddsjakt på den här havsörnen skulle vara en enkel lösning håller inte Peter Hellström med om.

– I det här faller är det ett bra revir, det finns mycket mat, det finns bra boträd. Försvinner den här individen så kommer det sannolikt dit en ny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".