Nytt grepp mot skrotbilar i Jokkmokk – amnesti införs

2:09 min

För att komma åt problemet med skrotbilar som blir stående och som inte någon tar hand om så testas nu ett nytt grepp i en kommun i Norrbotten.

Det är Jokkmokks kommun som utfärdat en skrotbilsamnesti där fordonsägare kan lämna in sina gamla bilar kostnadsfritt de kommande fem veckorna.

– Ja, vi ser ju många bilar när vi reser runt Jokkmokks kommun. Både på tomter och ibland ute i skogen, parkeringsplatser och lite överallt och som är lämnade och övergivna.

– I vissa fall är det ju definitivt inte snyggt. De blir sönderslagna, det blir glassplitter och det kan läcka vätskor ur bilarna som inte är bra för naturen, förklarar samhällsbyggnadschefen Patrik Sundberg.

Jokkmokksborna kan lämna in sina gamla bilar på tre ställen. Inne i Jokkmokk och i byarna Porjus och Vuollerim. På så sätt hoppas kommunen kunna samla ihop ett 100-tal skrotbilar runt om i Jokkmokk för att sedan köra de till bilskroten trots att det ansvaret egentligen är fordonsägarens.

Punktinsatsen och uppstädningen av Jokkmokk beräknas kosta kommunen omkring 100 000-150 000 kronor.

– Men vi hoppas ju att det i slutändan ger så mycket det här. Vi ser ju hur svårt vi har att komma fram. Det kan ju vara att vi bedömer att det skulle klassas som en skrotbil och de säger att det är en reservdelsbil som de har som de kommer ta reservdelar ifrån och vi ser att den står år från år från år på samma ställe, säger samhällsbyggnadschefen Patrik Sundberg.

Övergivna trasiga bilar, ibland där ägaren inte går att hitta är ett problem som inte minst glesbygdskommuner har där det kan vara långt till närmaste bildemontering. Och enligt beräkningar kan det finnas hundratusentals potentiellt skrotbara bilar i Sverige.

Vid ett liknande initiativ i Dalarna för några år sedan när bland annat biltillverkarnas branschorganisation Bil Sweden erbjöd hembesök och kostnadsfri upphämtning samlades 1600 skrotbilar in under några månader.

I Västerbotten planeras nu för liknande initiativ. Naturvårdsverkets Petra Selander är positiv till Jokkmokks höststädning av bilar.

– Problemet är att det inte riktigt finns något incitament för invånaren att lämna in bilen till en skrot och därför är det bra att kommunen kan bidra för att bilen är ju faktiskt en resurs som vi vill återvinna, säger Petra Selander, handläggare vid Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista