Dyslexi på jobbet uppmärksammas: "Sa tidigare att jag glömt glasögonen"

2:05 min

Projektet "Ordet på jobbet" handlar om att ge anställda med dyslexi rätt stöd och drivs av Norrbottens dyslexiförbund där Bengt Westling är ordförande.

"Ordet på jobbet" är i fokus i Norrbotten när det i veckan är europeiska dyslexiveckan. Projektet drivs av Norrbottens dyslexiförbund och finansieras av Arvsfonden. Dyslexiförbundet samarbetar också med facken IF Metall, Transport och Kommunal, samt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
I projektet jobbar dyslexiförbundet mot arbetsgivare och fackföreningar för att anställda med dyslexi ska få rätt hjälpmedel på jobbet.

– Digitaliseringen har gjort att det inte går att låta bli att skriva, men nog har jag trollat med knäna under mitt yrkesliv för att slippa blotta mig och visa att jag stavar fel till exempel, säger Bengt Westling, ordförande i Norrbottens dyslexiförbund, som gick i pension i mitten av juli efter 44 år som sjöman.

Nu hoppas han att arbetsgivarna ska se att det är win-win-lösning om de anställda får hjälp.

– Det finns så många bra hjälpmedel som till exempel pratsyntes där du kan prata in det du vill skriva i ett mail, säger Westling.