Veckans färsking vecka 41 2018

Här är mitt hem – en låt om integration

Här är mitt hem. En låt om integration och om att hitta ett nytt hem av Johanna Lindgren och Our Stories – som är veckans färsking i P4 Norrbotten.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Denna veckas färsking Här är mitt hem, är hämtad från de sånger som skapats i projektet ”Our Stories”. Den är Johanna Lindgrens bidrag till flera nyskrivna sånger som på ett annorlunda sätt ska synliggöra regionen kring ”Norrskensvägen”, från Haparanda/Torneå, efter gränsälven upp till Kilpisjärvi och vidare in i Norge och Tromsö.

Genom insamlade berättelser som tonsatts vill de synliggöra den gemensamma historian, kulturen, gemensamma rötter och identiteten.

Johanna Lindgren känner säkert fler igen som en av medlemmarna i Jord – världsmusikbandet från Tornedalen. Och det är också medlemmarna i Jord utgör stommen av musiker i denna låt, och även en av de drivande initiativtagarna till projektet. 

Förutom Johanna Lindgren medverkar även Erling Fredriksson, Jan Johansson, Susanne Rantatalo (från Jord) Rebecka Digervall (från The Magnettes), Isidor Abdelkader, Jonas Palo och Kristin Mellem på inspelningen.

Här är mitt hem är en visa i folkton med orientaliska influenser. En låt där mötet mellan Tornedalsk folkmusik och mellanösterns folkliga toner harmoniserar perfekt med texten.

Text är inspirerad av samtal mellan Muhammad Habo Issa som kom till Pajala från Syrien och Johanna Lindgren. 

Det är en ytterst aktuell och relevant berättelse i vår tid tiden där många människor på flykt i världen, en osäker resa från något känt till något okänt.

En fin berättelse om integration och om att hitta ett nytt hem, men också om kontrasterna mellan ljus och mörker både bokstavlig och bildligt – ”Mörkret skrämmer ej, ljuset leder.”

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista