Fortsatt brist på maskmedicin

1:27 min

Sedan två månader är det receptfria läkemedlet mot springmask slutsålt på apoteken i Sverige.

Det kommer att dröja ytterligare en månad innan det går att få tag i igen.

– Vi hade förväntat oss att få in nu i mitten av oktober men det senaste beskedet från tillverkaren är att medlet kommer runt den nionde november istället, säger Apotekets talesperson Magnus Frisk. Enligt leverantören beror det här på att det är brist på det verksamma ämnet som finns i läkemedlet.

Springmask är vanligast bland barn och är i sig en helt ofarlig parasit, men det kan vara mycket obehagligt för den som drabbas. Det främsta symptomet är att det kliar mycket i rumpan, särskilt på kvällen och natten när maskarna är som mest aktiva. Och att det finns ett stort behov av läkemedlet just nu märks hos apoteken säger Magnus Frisk

– Ja vi märker ju att det är många som kommer in och frågar om det här medlet, många som undrar vad kan jag göra och så.

Det receptbelagda läkemedlet Vermox har under en tid var ett alternativ för drabbade familjer - men även det tog nyligen slut, så i fredags utfärdade Läkemedelsverket en dispens som innebär att det går att sälja den danska varianten av läkemedlet i Sverige.

– Det kommer nu att säljas Vermox men i danska förpackningar med dansk information på men det bör finnas tillgängligt redan nästa vecka

Så det är en lösning för alla som har ohållbara problem med detta så att säga?

– Har man jättemycket problem och barnen sover inte så ska man självklart kontakta sin läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista