Stora infrastruktursatsningar kräver mer personal

1:50 min

De kommande årens stora satsningar i Norrbotten på järnvägar, vägar och även sjöfart kommer att kräva mycket personal.

Redan nu ser man brister i kompetensförsörjningen av den tekniska personal som kommer behövas, konstaterar Trafikverket regionala chef, Helena Eriksson.

– Det kommer att innebära mer arbetstillfällen i norra Sverige. Och vi börjar se redan nu resursbrist när det gäller de tidiga skedena. När det gäller planering och projektering, och även byggfasen, så får vi indikationer att det är för lite personal i norra Sverige att tillgå för att få ut den här satsningen.

Det är under de kommande dryga tio åren som det kommer att göras stora satsningar i Norrbotten – i och med den nationella transportplan som beslutades om tidigare i år för åren 2018-2029.

Det är upprustningar av Malmbanan och stambanan, muddringen av en ny, djupare farled i Luleå hamn inför Malmporten-projektet, höjd vägstandard på flera partier framför allt längs E10:an och även exempelvis en satsning på ökad bärighet inom vägnätet för riktigt tunga timmerbilar och långtradare.

Och förstås även bygget och projekteringen av Norrbotniabanan på nya etapper från Umeå som kryper allt närmare länet och som innebär arbetstillfällen.

Det kommer behövas mycket folk inom hela anläggningssektorn, säger Trafikverkets Helena Eriksson.

– Det här är en uppmaning till näringslivet att säkerställa att man har personella resurser och maskinella resurser att man verkligen jobba med de här infrastrukturprojekten under den kommande 12-årsperioden.

Vad är det då som efterfrågas?

– Vi efterfrågar naturligtvis teknisk kompetens när det gäller både att planera, bygga och konstruera och också underhålla vägar och järnvägar. Så det är både nu och också framåt i tiden, det är inte bara en engångsföreteelse, utan vi behöver förstärka hela anläggningsbranschen i norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista